2015/07/29

Napakka informaatio tilaus-, pyyntö- ja yhteisprojekteista

"Collapse Under The Empire - Incident"

Minulla on jo pidempään ollut suunnitteilla tehdä selkeästi info "statuksesta" piirtämisen osalta englanniksi deviantARTiin ja suomeksi tänne. Saan välillä pientä kyselyä siitä, että tekisinkö piirroksia pyynnöstä tai vaikkapa art traden kyselijän kanssa. "Mutkat suoriksi" -ajattelutapaan taipuvaisena ihmisenä voin vain linkata tämän kyselijöille sen sijaan, että kuluttaisin arvokasta aikaani vastaamalla jokaiselle pidemmän kaavan mukaan erikseen (huomatkaa riven välistä ryöppyävä sarkasmi!).

Pahoittelen lähinnä englanninkielistä terminologiaa, mutta en edes tiedä toimivia suomen kielisiä vastineita näille sanoille. Epäilen myös vahvasti, että niitä ei edes ole olemassa.

Mutta sitten ryhdikkäästi varsinaisen asian äärelle.Tilaaja sopii piirtäjän kanssa etukäteen millaisen kuvan hän haluaa, ja piirtäjä toteuttaa sen. Kuva voi olla missä muodossa tahansa. Yleensä tilaaja päättää mitä mediaa käytetään. Vaivanpalkkana ihka oikeata rahaa. Poikkeuksena joskus deviantARTissa sivuston pojosysteemin mukaan suhteutettu palkkio (joka periaatteessa vastaa oikeaa rahaa, muttei kuitenkaan).


Yleisesti ottaen en ota vastaan tilauksia.
Tilausten ottamisessa ja toteuttamisessa on paljon enemmän mutkia matkassa omiin mielivaltaisesti toteutettaviin projekteihin verrattuna.
Ensimmäisenä ongelmana on se, etten osaa hinnoitella työtäni asiakkaan ja itseni kannalta järkevästi. Minulla ei ole harmainta aavistustakaan, miten korkealle työtäni paperilla tai pikseleiden parissa pitäisi rahallisesti arvostaa. En halua tehdä työtä puoli-ilmaiseksi vajaan parin euron tuntipalkalla. Se saattaisi olla hyvin mahdollinen tuntiansio, jos otetaan esimerkiksi tälläinen A4-kokoa oleva kuva. Siihen saattaa helposti upota kymmenen tai kaksikymmentä tuntia, ellei enemmänkin. Niin tilannekohtaista. Oman työn lisäksi kuvan päälle pitäisi suhteuttaa materiaalikulut, joten A4-kokoa olevan kuvan hinnaksi saattaisi hyvin äkkiä tulla 35 eurosta ylöspäin.

Myös tilausten tekeminen voisi olla itselleni - ja varsinkin asiakkaalle - raastavaa puuhaa, sillä olen todella hidas projektieni kanssa. Saatan seisottaa keskeneräistä kuvaa hyllyssä viikkoja odotellen inspiraation palaamista.
Väkisin tekemällä jälki on aina hirveää, enkä halua joutua tappelemaan piirroksia valmiiksi naama nutturalla, jos vaikka mustaakin mustempi art block jää asumaan minuun pidemmäksi aikaa. Luovuus kun ei toimi käskien.
En kykenisi luovuttamaan sellaista työtä, johon en ole yhtään tyytyväinen. Viittaan myöntäen sen merkiksi, että minussa on perfektionistin vikaa, mutta se pitää töiden laadun tasaisena sekä puskee kehittymään harrastuksen saralla.

Myös se fakta, että tilauksia saattaisi kasaantua päällekkäin, eli sama säätö moninkertaisena päällekäin. Kiitos ei. Se pitää myös mainita, että vaikka piirränkin todella paljon, niin en silti kykene tekemään sitä 24/7. Minulla on muutakin elämää (joo-o, on!), joten en voi istua kynä kädessä joka hetkeä ollessani hereillä.

Jos koet olevasi rohkea sekä kärsivällisyyden ruumiillistuma, minulta saa kysyä tilaustöitä, mutta yleisesti ottaen en niitä tee. Edellä tulikin syitä sille.
Vapaasti kääntäen taidevaihtokauppa. Molemmat osapuolet sopivat piirtävänsä kuvan toisen luomasta hahmosta tai muuten vain toiselle sopivasta aiheesta. Joskus tarkkaan sovittua, joskus ei. Hyvin tilannekohtaista.Kysykää ihmeessä! Tykkään kovasti art tradeista. :3
Vastaan melko varmasti myöntävästi tradepyyntöön, jos kysyjällä on mielenkiintoisia hahmoja ja muiden projektien osalta käteni eivät ole olkapäitä myöten täynnä tekemistä. Nautin suuresti muiden ihmisten luomien hahmojen piirtämisestä. On miltei kunnia päästä tökkimään toisen mielen tuotteita terävällä lyjykynällä ja vastapalveluksena saada kuva omasta hahmosta. Aina jännää ja kivaa! Vastapalveluksena saatavaa kuvaa odottaa samanlaisella mielenkiinnolla kuin pikkulapsi jouluaattoa, sillä hahmoni ovat minulle rakkaita, joten on ihanaa nähdä muiden tuotoksia niistä.
Yhteisesti toteutettu kuva. Kaksi ihmistä - tai miksei useampi - tekee yhden yhteisen kuvan. Esimerkkinä työnjaosta toinen tekee luonnoksen ja lineartin (ääriviivat), toinen viimeistelee koko komeuden värittämällä ja varjostamalla kuvan sekä ahertamalla taustan.Saa kysyä, mutta voin varmaksi sanoa, etten suostu collabbeihin minulle täysin vieraiden ihmisten kanssa. Minun on hyvä piirtää luottavaisin mielin omaa osaani collabista, kun tiedän toisen taiteen etukäteen. Minun ei myöskään silloin tarvitse pelätä, ettei toinen osapuoli kunnioita minun työpanosta ja pilaa koko homman sooloilemalla yhteisen lopputuloksen kustannuksella.
Tässäkin toki vastaukseni riippuu siitä, millainen elämäntilanne on päällä, ja uhmaako keskeneräisten pino Empire State Buildingin korkeutta.

Käytännön syistä teen vain digitaalisen piirtämisen collabbeja, sillä silloin osallistujien fyysisellä välimatkalla ei ole merkitystä. Voimme tällöin olla vaikkapa toisella puolen planeettaa, mutta silti tehdä yhtä ja samaa kuvaa. : D
Piirtäjältä pyydetään kuvaa tietystä aiheesta, mutta hän ei saa pyytäjältä mitään palkkiota. Kiitoksen ja hyvän mielen ehkäpä.Eieiei. Tiukka kieltävä vastaus. Ei käy, että piirtelisin pelkästä pyynnöstä. Saisin todennäköisesti paljon pyyntöjä, joita en mitenkään kykenisi tekemään valmiiksi vaikka piirtäisin kellon ympäri kynä savuten, joten kieltäydyn suoraan.
Joitakin nettigrafiikan puolen juttuja, kuten vaikkapa bannereita tai avattaria, voin harkita tekeväni, mutta en ventovieraille. Jos ollaan joskus harrastettu sananvaihtoa jossain päin internetin laajaa kenttää tai jopa kasvotusten, niin saa vapaasti kysyä minua tälläisiin projekteihin. En tosin lupaa vastaavani aina myöntävästi. : D


Siinäpä asiasta melko tyhjentävästi. Jos joku kohta jäi auki ja askarruttamaan, kysykää ihmeessä! Mikäli jonkun projektin toteutusta haluaa kysellä tarkemmin tai tarttua johonkin näistä, minulle saa laittaa deviantARTissa notea ( = yksityisviesti) tai sähköpostia osoitteeseen starkkufani@hotmail.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti