2015/11/01

Kurkistus koulun kuvistöihin

"Adam Lambert - Ghost Town"

Toisen jakson lukujärjestykseeni on kuulunut kuvaamataidon toinen kurssi, joka on omalla kohdallani myös osana pakollisia lukiokursseja. Kuviksen toisen kurssin opiskelu oli ehdottomasti houkuttelevampi verratuna musiikin kakkoskurssiin, sillä olen musiikillisesti avuton kaikessa muussa paitsi kuuntelemisessa.
Toisaalta tarvitsen vähintään neljä kurssia kuvista lukiodiplomin suorittamiseen, joten tämän kurssin pois jättäminen olisi ollut typerää kaikin puolin.

Kurssin alkaessa olin hieman epäileväinen tulevasta. Ykköskurssi oli ollut hyvin kaavamainen ja kirjallisten tehtävien täyttämä. Kokonaisuus sai minut kyseenalaistamaan aiemman mukavan käsitykseni koulun kuviksen opiskelusta. Otin myös jonkin verran taiteellisia vapauksia omine lupineni ja venytin tehtävänantojen rajoja.
Kakkoskurssin aihesisällöt olivat myös valitettavan kaukana omalta mukavuusalueelta. Erityisesti kaikenlaiset rakennelmat ovat olleet yksi minun ainaisista kompastuskivistä, sillä olen mieltänyt tylsiksi piirtää. En pääse leikittelemään tarpeeksi kuvan eri elementtien kanssa ja perspektiivit ovat lähes aina miten sattuun.

Yläasteen yhdeksännen luokan kuviksen tunneilla tekemäni A2-kokoinen lyijykynätyö Elizabeth Towerin Big Benistä assosioi pitkään takaraivossa siitä mitä rakennusten piirtäminen on.


Jälkeenpäin ajateltuna olin varsin typerä piirteässäni tuon kaltaista miljoonan ja yhden yksityiskohdan rakennusta lyjykynillä suhteutettuna oppituntien rajallisuuteen ja omaan huonoon asenteeseeni. Keskenhän se jäi, ja päätyi roskiksen sen sileän tien, kun opettaja antoi luvan hankkiutua siitä eroon.

Lähtökohdat kuviksen toiselle kurssille olivat siis omassa mielessäni vähän heikot. Onneksi sain huomata olevani väärässä, ja itse asiassa viihdyin kurssilla hyvin. Jäi kivat fiilikset, vaikka loppujen lopuksi mitään omaa silmää sataprosenttisesti miellyttävää saanut aikaan. Koen silti hyvänä ideana jakaa töitä täällä, jotta Viisiminuuttiseen kopsahtavat työt eivät ole liian yksipuoleisia.

Yy, kaa, koo, nee, nyt mennään!


Kaikki ovat siinä. Tai no, lukuunottamatta yhtä keskeneräistä keskusornamentin ja mandalan risteytystä, jota pitää vielä koeviikolla käydä viimeistelemässä.


Ensimmäisenä tehtävänä oli piirtää kaksi lähiseudun rakennusta tai vaikkapa puistoa, joista piti tehdä myös yksityiskohta. Nämä olivat helppoja valita. Vasemmalla olevan Kuokkalan sillan yli on tullut kuljettua lukemattomia kertoja, ja oikealla oleva Puukuokka 1 sai vastikään arkkitehtuurin Finlandia 2015 -palkinnon. Kuten näkyy, jälki ei ole kovinkaan viimeisteltyä. Hieman pintapuolisesti piirtäminen ei tee oikeutta ainakaan Puukuokan arkkitehtuurille, sillä kerrostalon ikkunat näyttävät siltä kun ne olisivat vahingossa miten sattuun. Kokonaisuuden kokona A3, paperina kopiopaperin kaltaista vähän heikonpuoleista piirrustupaperia. Työvälineinä Faber-Castell Graphite -lyijykynät (6B-5H).

Paikat piti myös valokuvata, joka selittää ylhäällä olevassa kollaasikuvassa olevat valokuvat.


Valokuvausreissulla tuli napattua ylimääräisiä kuvia tehtävään sisältyneistä rakennelmista, ja tässä niistä yksi. Digitaalista jälkikäsittelyä tehty Gimpillä.

Kolmas rakennusaiheinen tehtävä oli huolellisemmaksi tarkoitettu kansikuva aiemmille piirroksille.


Taulumäen kirkosta tehdyn vesivärimaalauksen kanssa huolellisuus minun kohdalla tarkoitti lähinnä sitä, että siinä on värit. Such amazing lulz.
Suoraan puhuen, työn jälki aika järkyttävää verrattuna muihin vesiväritöihini, joita maalailen kotona. Kokona A4, paperina ilmeisesti samaa Cansonin Montvall 200g-vesiväripaperia mitä myös omasta taidetarvikerepertuaarista löytyy. Vesiväreinä olivat Van Gogh -merkkiset vesivärit. Se pitää sanoa, että tykkäsin ihan hurjasti noista. Jälki on erilaista verrattuna Winsor&Newtonin vastaaviin (jotka omistan itse, joita oli myös koululla, mutta otin tietoisesti eri merkkiset värit testiin), ja pigmenttiä värissä on jakaa vaikka pienelle kylälle!
Jos et omista vesivärejä entuudestaan, suosittelen Van Gogheja! Noissa on söpö pieni rasiakin ja kahteen osaan menevä matkasivellin. :3

Avaruusgeometrsiten piirtoharjoitusten kanssa tuli pieni järkytys aluksi, sillä tehtävälista kuulosti enemmän matematiikan tunnilta repäistyltä.

Niin mikä oli? Jouduin kysymään Googlelta mikä himpura on tetraedri. No, nyt tiedän. : D

Työn pariin päästyäni homma alkoi sujua, ja uskokaa tai älkää, tykkäsin tästä tehtävästä! Oli hauskaa haastaa oma pääkoppa tuottamaan verbaalisista tehtävistä kolmiulotteisia kappaleita paperille. Näitä piti olla kymmenen erilaista. Kokonaisuus on kokoa A3, paperina samaa lutteroa mitä tehtävässä yksi. Työvälineetkin olivat samat.

Kiitos lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti