2016/02/09

Kouluprojektina iso maalaus

"Von Hertzen Brothers - New Day Rising"

Joulun jälkeen alkaneessa neljännen jakson lukujärjestyksessäni on ollut ku4-kurssi. Kurssilla ollaan tutustuttu taidehistoriaan hyvin valikoiden oman maun ja intressejen mukaan.
Taidehistoria kiehtoo jollain tavalla minua, vaikka sen tuntemukseni onkin erittäin rajoittunutta.Tunnistan osan kaikista tunnetuimmista teoksista, tiedän taiteilijoista perusjutut, osaan sijoittaa juurikin ne tunnetuimmat teokset eri aikakausina vallinneisiin tyylisuuntiin sekä osaan kertoa tietyn tyylisuunnan tyypillisiä piirteitä pintapuolisesti. Siihen se jääkin.
Joskus yläasteen loppupuolella vietin paljon aikaa ja pitkäksi venähtäneitä iltaöitä Wikipediassa aiheesta lueskellen, mutta hyvin vähän tietoa syöpyi pitkäkestoiseen muistiin. Tein sitä omaksi ilokseni uteliaisuudesta, mukavaa ajanvietettä silloin. : D

Kurssin päätavoitteena oli tehdä pastissi jostain historian taideteoksesta. Pähkinänkuoreen tiivistäen. tehdä oma versio tuoden siihen jotain omaa.
Päädyin valitsemaan saksalaisen romanttisen tyylisuunnan taiteilijan, Caspar David Friedrichin, teoksen "Vaeltaja sumumeren yllä" vuodelta 1818. Puntaroin tämän ja muutaman muun teoksen välillä, mutta tämä tuntui parhaalta valinnalta.
Minulla oli heti selkeä suunnitelma, mitä lähden alkuperäisestä teoksesta muuttamaan, mitä säilytän ja missä järjestyksessä teen eri työvaiheet. Se helpotti paljon työn aloittamista ja tekemisen kanssa vauhtiin pääsemistä. Tein toki myös paperille myös A4-kokoa olevan suunnitelman, jotta ideat tähän eivät missään vaiheessa päässeet unohtumaan.
Siispä valkoinen überhehkeä työtakki niskaan, maalausvaneri telinen päälle ja maalaamaan.
Pahoittelen vähän kehnoa wip-kuvien kännykkälaatua.


Parin ensimmäisen 90 minuutin oppitunnin jälkeen projekti näytti tältä.


Tein taustan jälleen ensin, joka oli tässäkin tilanteessa ehdottoman hyvä valinta.

Työn touhussa, kuvan ottanut kuviksen opettajamme.

Vaatteiden rypytykset voisivat olla hieman realistisemmat, jos olisin viitsinyt katsoa mallia, miten varjot menevät oikeassa elämässä ryttyistä kangasta pitkin. Tässä ne jäivät aika kovan ja tönkön näköisiksi. Työskentelin lähes koko projektin ajan ilman minkäänlaista mallia. Oli hauskaa vain maalata ajattelematta sen suuremmin mitään, vaikkakin mallin kanssa esimerkiksi nuo rypytykset olisivat aidomman näköiset.

Maalausvaneri meni työstäessä kaarelle, eikä se tahtonut pysyä telineen päällä, vaan tuli ryminällä pari kerta syliini. Tarvittiin astetta järeämpiä keinoja, saanen esitellä:En olisi ikinä uskonut, että tulen maalausprojektissa tarvitsemaan RUUVIPURISTINTA. Hyödyllinen vekotin joka tapauksessa, maalausvaneri ei ollut enää sylissä! (y)


Tausta näytti sellaisenaan kovin valjulta, joten ajattelin heittää siihen vähän lisää juttuja. Rakennusten silhuetit olivat kyllä jo paperille tehdyssä suunnitelmassa mukana, mutta halusin uhrata muutaman ajatuksen sille, ovatko ne oikeasti tarpeen.


Kyllähän tämä paremmalta rakennusten kanssa näyttää, ainakin jos minulta kysytään! Pehmensin silhuetteja pilvillä, joita piti vielä jälkeenpäin blendata hiekkapaperilla. Opettaja antoi ihan mahtavan vinkin, että mikäli maalauspohjana on vaneri, hiekkapaperi toimii kuten stomppi (tai sormi) lyijykynätyössä.
Tykkään niin hurjasti, kun akryylimaaleilla voi maalata päälle ja kerrostaa pintoja. Vastaava ei onnistuisi kuin öljyvärien tai sitten digitaalisen piirtämisen välineiden kanssa. : D

Valmis teos näyttää tältä:

deviantARTissa
"Wanderer Above The Red Sunset", työvälineinä Royal Talens Amsterdam -akryylimaalit, erilaisia siveltimiä luokan kätköistä ja pala hiekkapaperia. Työn maalauspohjana oli vaneri, joka oli A2-paperia isompi. Arvelisin niin näin lonkalta heitettynä, sillä tarkoista mitoista ei ole mitään hajua. Iso se joka tapauksessa on minun mittapuullani! Aikaa kuvan maalaamiseen meni 20h, mikä ei ole paljon huomioiden sen, että tämä tosiaan on aika kookas. Yritin olla tosi vikkelä maalaamisessa, jotta kurssi ei lopu kesken. :'D Onnistuinkin siinä jopa alittaen ajankäyttösuunnitelman.
Tämän maalauksen kanssa tulee varmasti olemaan suurin ongelma, että mihin ihmeeseen laitan tämän kotiin tuotua. Oi voi. XD

Postauksen biisistä sen verran, että Von Hertzen Brothersin "New Day Rising" on kuviksen luokassa kurssin aikana muutaman kerran soinut kappale.  Mukaansatempaava kappale tärähti heti melodioillaan kuulohermooni, vaikka en oikeastaan ikinä ole suhtautunut Von Hertzen Brothersiin juuri millään tavalla. Bändi ei ole aiemmin herättänyt tunteita mihinkään suuntaan.
Tämä tietty biisi aivan pakko etsiä jälkeenpäin Spotifystä, ja kuuntelinkin koko "New Day Rising" -levyn muutaman kerran.
Vieressä oman maalausprojektinsa kanssa istunut ystäväni Piitu joutui kuuntelemaan musiikki-intoilujani luokassa soineiden biisien takia. Minkäs minä sille voin, että on niiiiiin kivaa kuulla tuttuja biisejä koulussa - milloin kuunneltiin Porcupine Treetä, A Perfect Circleä, Coldplaytä tai Sigur Rósia. En valita! :3

Kiitos lukijoille!

2 kommenttia: