2016/05/21

Harmaa

"The Prodigy - Destroy"

Alkutalven lukion maalauskurssi jätti innostuksen kipinän akryylimaalausten tekoon kytemään. Kannettavani hajotessa helmikuussa sain kuningasidean kaivaa vanhat akryylimaalit ja muut maalaustarvikkeet kaappien perukoilta, kun tekemistä ilman tietokonetta piti keksiä. Maalit olivat jämäthäneet tuubeihin vuosien vieriessä, mutta vedellä ohentamisen jälkeen hieman rakeisella tahnalla pystyi maalaamaan.
Tosiaan, omistamani maalaustarvikkeet olivat minun ikäni huomioiden todella vanhat. :'D Voitin melkein kymmenen vuotta sitten Pohjois-Karjalan Osuuspankin järjestämästä ala-asteelaisten piirustuskilpailusta maalaustarvikepaketin. Olin toisella luokalla silloin.
Tarvikkeet jäivät kuitenkin käyttämättä taitojen puutteessa. Pieni akryylimaalipaketti, maalausteline, sivellinpaketti, muoveissa olevat kankaat ovat kuitenkin kulkeneet monta muuttoa mukana sillä ajatuksella "ehkä näitä voi joskus vielä käyttää".
Maalauksen tarkoitus oli olla puhdasta ajantappoa, joten kuvasta piti tulla suht yksinkertainen toteuttaa. Hevonen oli aiheeksi luonnollinen valinta, koska onhan tuo huikean kaunis eläinlaji minulle aina rakas piirtää tai maalta.


Luonnostelin hevosen A4-kokoiselle tuiki tavalliselle kopiopaperille. Ääriviivojen siirtäminen maalauspohjalle ei ollut niin suoraviivaista kuin yleensä.
Koska maalauspohjana oli pahvin ympärille pingotettu kangas, luonnoksen siirtäminen valopöytätekniikalla oli mahdotonta. Oikealla kuvassa on kaavapaperirulla, joka oli avainasemassa ääriviivojen siirtämisen kanssa. Joka huushollista löytyvä leivinpaperi ajanee saman asian, jos kaavapaperia ei omista ja haluaa silti hyödyntää tätä tekniikkaa.
Nappasin paperista sopivan pätkän ja piirsin (kuvassa aloittelen kyseistä hommaa) melko pehmeällä lyijyllä ääriviivat kaavapaperille. Lyijy ei saa olla liian kovaa. Paperiin täytyy tarttua kunnolla grafiittia, ja toisaalta kova lyjy repii paperin pinnan rikki. Kaavapaperin toiselle puolelle pitää piirtää ääriviivat myös ennen kuvan siirtämistä, ettei ääriviivat kiepsahda maalauspohjalle peilikuvana. : D


Kutakuinkin näin. Vasemmalla paperille tehty luonnos, keskellä maalauspohja siirrettyjen ääriviivojen kanssa ja oikealla ääriviivojen siirtämisessä apuna käytetty kaavapaperinpätkä.
Isompien töiden kanssa tämä toimii yhtä lailla, mutta itse suosisin siinä tapauksessa ääriviivojen siirtämiseen piirtoheittimen ja piirtoheitinkalvojen käyttämistä.


Maalausta aloittelemassa, näyttää niin järkyttävältä tässä vaiheessa, että ihan pahaa tekee. XD
Otin vaihekuvia melko vähän, koska erityisesti loppuvaiheen yksityiskohtien työstäminen ei olisi wipeissä näkynyt merkittävästi. Vrt. kaksi yllä olevaa vaihekuvaa. Työtunteja mahtuu noiden väliin paljonkin, vaikka se ei juuri näy. :'D

Valmis teos näyttää tältä:

deviantARTissa
Teoksen nimeämisen kohdalla miulla löi erittäin lahjakkaasti tyhjää, joten tälle tuli yksinkertaisesti nimeksi "Harmaa". Työvälineinä Reevesin ja Artmaten akryylimaalit (vain mustaa ja valkoista) ja pääasiassa Daler-Rowneyn synteettisiä vesivärisiveltimiä. Maalauspohjana oli Lefranc & Bourgeois -merkkinen valmiiksi pohjustettu kangaspahvipohja, jonka koko oli 24 x 33cm. Maalamiseen upposi tunteja paljon, joten en rohkene edes yrittää realistisen arvion heittämistä. En tehnyt projektia yhtäjaksoisesti helmikuusta toukokuuhun, vaan keskeneräinen maalaus seisoi monesti viikkojakin hyllyssä koskemattomana.

Lopputulos ei aivan sataprosenttisesti miellytä minua. Kuitenkin huomioiden sen, etten ole koskaan maalannut mitään realistista akryylimaaleilla - enkä edes näin realistisia hevosia tuhertanut - lopputulos olisi voinut olla paljon kehnompikin. :'D
Tykästyin akryylimaaleilla maalaamiseen tätä tehdessä entistä enemmän, ihana tekniikka! :3

Tässä vielä hieman yksityiskohtien esittelyä. Olen tuosta turvasta ja turpakarvoista salaa melko ylpeä, sillä ne onnistuivat kivasti!
Kiitos lukijoille!

2 kommenttia:

  1. Aivan älyttömän upea! Todella realistisen näköinen :o Huomaa kyllä että tämän maalauksen eteen on vaivaa nähty :D Itseänikin on jo kauan aikaa innostanut alkaa harjoitella taas akryylimaaleilla maalaamista mutta ideat vain ovat kadoksissa :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Toivottavasti siun ideat pikkuhiljaa palaavat, jotta pääset maalaamaan. (:

      Poista